Vant pris for smarte ideer

I dag ble det klart at Nordland fylkeskommune vant pris for smarte transportideer.  Premien på 50 millioner skal brukes til å gjøre Bodø til en enda bedre transportby.

Klikk for stort bildeBrede Nielsen (Avinor), Stein Tømmer (Telenor), Liv Paulsen (Telenor), samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, samferdselsråd Svein Eggesvik, Siri Vasshaug (Nfk), Marianne Bahr-Simonsen og Mohammes Abdul Basit (Avinor)

Samferdselsdepartementet lyste tidligere i år ut konkurransen «Smartere Transport i Norge», og nå er det klart at Nordland fylkeskommune i samarbeid med Bodø kommune, Telenor og Avinor er en av vinnerne.

Bodøbefolkningen i fokus

- Dette er utrolig gøy og en fjær i hatten for oss, samarbeidspartene våre og innbyggerne og besøkende i Bodø, sier fylkesråd for samferdsel i Nordland Svein Eggesvik (Sp).  


Vinnerprosjektet skal redusere klimautslipp, endre reisevaner og bidra til mer effektiv transport. Enda flere innbyggere skal bruke gang-, sykkel- og kollektivtransporten i Bodø. 


- Ved å tilby rett og enkel informasjon skal folk kunne velge mellom ulike transportmåter – bysykler, buss, delingsbiler og tog, forklarer Eggesvik. 

- Ambisjonen er å få flere til å bruke kollektivtransport, og færre som kjører privatbil, sier Eggesvik.


Førerløst 

En del av prosjektet vil handle om å teste førerløse busser, ny betalingsmåte for bussene, nye smarte løsninger for bagasjehåndtering og nye måter å skilte på. 

- Det er veldig artig at Bodø kan bli en testarena for nye teknologiske løsninger, sier samferdselsråden. 

- Flere av løsningene vil også kunne bidra til bedre kollektivtilbud i hele Nordland, og landet for øvrig, mener han.

Strålende fornøyd ordfører

Ordfører i Bodø kommune Ida Pinnerød (Ap) er veldig fornøyd med prisen.  

– Vi er kjempeglade! Dette en stor anerkjennelse for Bodø og det vil helt klart forsterke arbeidet med å skape en smart by for alle innbyggerne, sier en strålende fornøyd Pinnerød. 

Veien videre

- Vi lyser straks ut en prosjektstilling som skal jobbe videre med prosjektet «Smartere transport Bodø», avslutter samferdselsråd Svein Eggesvik. 

Alle fylkeskommuner i landet var invitert til å delta i konkurransen, og til slutt ble det kåret en hovedvinner og fire delvinnere. Nordland er hovedvinner og delvinnerne er Møre og Romsadal, Oslo og Akershus, Hordaland og Rogaland.

Fakta om prosjektet:

Prosjektet «Smartere Transport Bodø» skal:
•    redusere klimautslipp ved å endre reisevaner
•    tilby en sømløs reiseopplevelse 
•    gi publikum tilgang til informasjon og tjenester som bidrar til mer effektiv transport
•    tilby åpne datakilder som skal legge et grunnlag for lokal og regional innovasjon
•    alle tjenester og løsninger skal bidra til å bygge både den nye flyplassen og den nye byen


Flere artikler:
Samarbeider om smartere transport


 

Fant du det du lette etter?