OECD: Den norske skolen må endres

Klikk for stort bilde Dag Skogheims arkiv / Arkiv i Nordland

Nordland fylkesbibliotek og Arkiv i Nordland har samarbeidet om en annerledes nettutstilling.

9. april kommer ‪#‎WW2ftn‬ til live på twitter. Her vil tyske og norske soldater tvitre sine opplevelser under felttoget gjennom Nordland. De forteller om togulykke, kamper, mangel på mat og utstyr, gnagsår og slit i snø og gjørme, kortspill i solveggen, misnøye med ledelsen, brev hjemmefra, sjokket over å befinne seg i krig og enorm lettelse over å ha klart seg. 

Nordland fylkesbibliotek og Arkiv i Nordland har samarbeidet om et prosjekt som dreier seg om «Felttoget i Nordland 1940», med kilder fra forfatteren Dag Skogheims bøker og arkiv. Dette har resultert i en spennende og  annerledes nettutstilling som inneholder både blogg, flickralbum og aktivitet på Twitter, der tyskere og nordmenn «twitrer» om sin fremmarsj og sine opplevelser under felttoget 1940.
 

Hvor finner du informasjon om felttoget?
Det er opprettet en nettside kalt: http://felttognordland.blogspot.no, hvor interesserte kan lese mer om felttoget og det materialet Dag Skogheim har samlet inn. Her finner du radioopptak, artikler, bilder, kart og mye mer.

Nettsiden vil fortsette å eksistere etter at prosjektet er over.
 

Hva skjer på Twitter?  
På Twitter vil flere «deltakere» fra felttoget i 1940 twitre underveis med taggen #WW2ftn.
Meldingene er basert på utgitt litteratur, dagbøker de involverte førte under felttoget og intervjuer som er gjort med dem i etterkant.  

Første melding kom torsdag 19.mars: https://twitter.com/Rudi_Margreiter, men fra 9.april starter aktivitetene for alvor.

 
«Deltakere»:

Norsk side:

Tysk side:


Bilder fra felttoget!
På Flickr kan man bla i gjennom flere hundre bilder som er tatt før og i løpet av felttoget.

Linken følger du her: https://www.flickr.com/photos/arkivinordland/sets/72157627291840604/


Bilder krediteres «Dag Skogheims arkiv / Arkiv i Nordland»


Kontaktperson:

Arkiv i Nordland: Aasta Karlsen 99 49 60 38 / aaskar@nfk.no


Dag Skogheim har i løpet av sitt forfatterskap samlet inn et unikt materiale om felttoget i Nordland i 1940, og han har skrevet flere bøker om krigen i denne perioden. Arkivet hans består av blant annet intervjuer med deltakere fra felttoget, fotografier og dagbøker. Dette arkivet er nå i hendene hos Arkiv i Nordland som ønsker at flest mulig skal få gleden av dette materialet, og at det skal skapes en større bevissthet omkring nordnorsk historie under andre verdenskrig.


I forbindelse med prosjektet har det blitt laget et bokdepot med faglitteratur om felttoget og med noen av Dag Skogheims bøker. I tillegg har det blitt laget plakater og en liten utstilling som blir sendt rundt i Nordland.

Følg med, følg med!

 

Fant du det du lette etter?

Redaktør: Thor-Wiggo Skille | Webansvarlig: Håvard Vognild  | CMS/Webdesign: ACOS