Tannhelse Utdanning

Hos tannlegen - Klikk for stort bilde Kunne du tenke deg å bli tannlege?
Nordland fylkeskommune har stort behov for tannleger. De mest stabilie tannlegene er de som selv er nordlendinger eller er gift med/samboende med nordlending. Derfor oppfordrer vi flere ungdommer fra Nordland til å velge tannlegeutdanning.

Tannlegeutdanningen tar 5 år, og tilbys i Tromsø, Bergen og Oslo. Siden høsten 2007 har utdanningen i Tromsø tatt opp fullt kull. Det betyr at samlet 153 studenter blir tatt opp hvert år på disse universitetetene. 

Opptakskravene er:
- generell studiekompetanse
- eksamen i matematikk (R1 eller S1 + S2)
- eksamen i fysikk (Fysikk 1)
- eksamen i kjemi (Kjemi 1 + Kjemi 2)   


Tannlegeutdanningen kombinerer teori og håndverk, og begge områder må beherskes godt. Allerede tidlig i studietida starter pasientbehandlingen, og her nytter det ikke med tommeltotter! Tannlegearbeid er nemlig nøyaktighetsarbeid. Som tannlege i offentlig tannhelsetjenesten får du arbeide med mennesker i alle aldre. Du møter mest blide pasienter, men kanskje også noen tårer. Dermed må du være flink til å omgås alle typer folk, både de hyggelige og "enkle" pasientene, mens også de som gruer seg for tannlegebesøket.


Kanskje du kunne tenke deg å bli tannpleier ? Utdanningen er på 3 år og tilbys i Tromsø, Bergen, Oslo og Elverum (Høgskolen i Hedmark). Tannpleier er en viktig del av teamet på tannklinikken. På mange klinikker er det tannpleieren som undersøker tennene, og videresender de pasientene som trenger behandling til tannlegen. Mange tannpleiere jobber aktivt med forebyggende tannhelsearbeid, og oppsøker barnehage, skole, helseinstitusjoner mv. 


Eller kanskje du aller helst ønsker bli tannhelsesekretær ? Det er selvfølgelig ikke nok å ha bare tannleger og tannpleiere på en tannklinikk. Tannhelsesekretæren har mange viktige oppgaver, blant annet å bidra til at pasienten føler seg vel i tannlegestolen og bistå tannlegen underveis i behandlingen. Mange tannhelsesekretærer ivaretar også administrative oppgaver som bl.a. innkalling av pasienter, fakturabehandling og regnskap.   


Bodø videregående skole er eneste utdanningsinstitusjon i Nordland som tilbyr tannhelsesekretærutdanning. Utdanningen går over 1 år og er lagt opp med samlinger i Bodø. Tilbudet er tilrettelagt både for unge uten jobberfaring og voksne med realkompetanse. I tillegg til studiesamlingene vil de fleste ha behov for praksis på tannklinikk mellom samlingene.

Publisert av Heidi Melinda Johansen. Ansvarlig Elke-Maria Bunk. Sist endret 13.01.2016
Fant du det du lette etter?